[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenu
    Ambiente
    • 2012
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wymienili mi sprężyny na 1K0511 115 BE.

Po wymianie zmierzyliśmy z panem z ASO (LPG - 1/1, benzyna 3/4 + pełne koło zapasowe) i wyszło nam 381 mm.

Pan obiecał że zadzwoni do SAP w tej sprawie. Mam mieć odpowiedź w ciągu 2 dni.

Zmierzę za parę dni, zobaczę czy siądą...

Komentarz

• kris75
      Ambiente
      • 2010
      • 217

ale no wymiana na te same to sensu nie ma, to juz wole zeby nic mi nie grzebali z autem poki nie wymysla jakiejs sensownej wymiany tych sprezyn. jak wsadza sprezyny dodatkowe to boje sie ze mi tyl zacznie skakac

Komentarz

• termit886
        Rider
        • 2012
        • 261
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kris75
        ale no wymiana na te same to sensu nie ma, to juz wole zeby nic mi nie grzebali z autem poki nie wymysla jakiejs sensownej wymiany tych sprezyn. jak wsadza sprezyny dodatkowe to boje sie ze mi tyl zacznie skakac
        Nic Ci nie zacznie skakać...Ja mam od pół roku dodatkowe sprężyny i samochód się prowadzi troszeczkę sztywniej tzn nie przechyla sie tak na boki ale komfort jazdy się nie pogorszył i nie mam problemu.A zaufaj mi że nie wymyślą rozwiązania tego problemu bo to jest im na rękę.

Komentarz

• kris75
          Ambiente
          • 2010
          • 217

no skoro tak mowisz ze nie skacze i komfort sie nie pogorszyl to moze faktycznie trzeba sie z tymi dodatkowymi sprezynami pogodzic bo co innego zostaje? Nie wymienia na niefabryczne przeciez.

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2727
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

kris75, nie masz Lpg LR montowanego w ASO, więc ja bym się na twoim miejscu nie zgodził na żadne dodatkowe sprężyny , auto ma być sprawne i naprawione na oryginalnych częściach VW/Skoda, niech wymieniają do skutku, aż dojdą do tych z pakietu na bezdroża. Może nie siądą

Komentarz

• EBP
              Drive
              • 2012
              • 49

Zamieszczone przez kris75
              no skoro tak mowisz ze nie skacze i komfort sie nie pogorszyl to moze faktycznie trzeba sie z tymi dodatkowymi sprezynami pogodzic bo co innego zostaje? Nie wymienia na niefabryczne przeciez.
              No właśnie sprężyny wspomagające są zupełnie niefabryczne. Ale fakt rozwiązanie spełniają swoje zadanie bardzo dobrze (co nie zmienia faktu , że stosowanie ich przez VAG to rzeźba w gównie ale to nasza ,użytkowników wina).
              Ku przestrodze-szalony ponton
              https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• drodar9000
                Drive
                • 2012
                • 43
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Właśnie jestem po dołożeniu dodatkowych sprężyn wspomagających MAD.
                Moja czeszka z 36 cm podniosła się do 39,5 cm. Samochód teraz lepiej trzyma się drogi jest sztywniejszy, ale nie skacze.

Tak przy okazji znalazłem opis tych sprężyn
                "Power Springs produkowany przez holenderską firmę MAD. Służą one do wzmocnienia zawieszenia pojazdu i są przydatne w sytuacjach, w których samochód jest przeciążany ze względu na przewożenie dodatkowego ładunku lub obciążenia haku holowniczego. Sprężyny przydają się również podczas jazdy po nierównych albo dziurawych drogach.

Zamontowanie dodatkowych sprężyn nie zmienia charakterystyki zawieszenia – Power Springs uzupełniają sprężyny standardowe, a w normalnych warunkach ich obecność jest niezauważalna.

Z elementów Power Springs korzysta między innymi holenderska policja i stowarzyszenie ADAC, które montuje je w swoich pojazdach pomocy drogowej."
                Pozdrawiam,

drodar

Komentarz

• adamsky
                  Rider
                  • 2024
                  • 371
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witajcie,
                  Niestety i moja 2 tygodniowa Oktawia tour 2 combi musi zostać poprawiona... Mam w tej chwili 36 cm (3/4 baku, 3/4 LPG i sama opona w bagażniku). Dzwoniłem już w tej sprawie do Ganinexu i pan wyjaśnił, że przy przeglądzie gazu (1000km) pomierzą mi auto i wyślą do SAP, a ci podobno do 10 dni przysyłają dedykowane sprężyny...

Naszła mnie taka refleksja...
                  Wcześniej miałem Renault i choć wiele się słyszy złego o autach na "f" takich problemów nie miałem, a tu wspaniały V.A.G. i niby dedykowana instalacja (och i ach) certyfikowany montaż Landi i co... nie przewidzieli że butla obciąża dodatkowo tył? Przecież to po tylu przypadkach powinno wchodzić w skład części instalacji...

Druga sprawa skoro w każdym ASO to wiedzą dlaczego sami nie podniosą tematu by przy montażu LPG od razu zmieniać sprężyny?

Komentarz

• Tatra
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 248
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dostałem dziś info z SAP, że sprężyny ponownie zostaną wymienione z nadzieją ostatecznego rozwiązania problemu :chytry .
                    Poprosiłem o informację zwrotna jakie będą montowane - celem możliwości ich identyfikacji w ASO podczas montażu.
                    Jak się czegoś dowiem dam znać.
                    Póki co czekam na tel. z ASO.

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• schwung
                      Classic
                      • 2011
                      • 15

Dziś zobaczyłem jak wygląda moja lekko obciążona Octavia. Bak pusty, w bagażniku 4 alufelki + opony. Czyli pewnie gdzieś koło 100kg. Mam low ridera...

Octavia II L&K 1.8TSI DSG

Komentarz

• endryu
                        RS
                        • 2006
                        • 3774
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

EBP, w którym serwisie załatwiałeś temat ze sprężynami i czy musiałeś ostro z nimi walczyć :?:
                        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                        =================================================

Komentarz

• wojtekk
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 109

Ja natomiast wczoraj dostałem informację z serwisu , że sap uznał moją reklamację dot. sprężyn. W ciągu tyg mają przyjść nowe. Z tym, że niestety nie wiedzą co sap wyśle.

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez adamsky
                            Wcześniej miałem Renault i choć wiele się słyszy złego o autach na "f" takich problemów nie miałem, a tu wspaniały V.A.G. i niby dedykowana instalacja (och i ach) certyfikowany montaż Landi i co... nie przewidzieli że butla obciąża dodatkowo tył? Przecież to po tylu przypadkach powinno wchodzić w skład części instalacji...
                            Adamsky nie czytał tematu :evil: , butla lpg nie jest wyznacznikiem problemów z niskim tylnym zawieszeniem

Zamieszczone przez endryu
                            EBP, w którym serwisie załatwiałeś temat ze sprężynami i czy musiałeś ostro z nimi walczyć :?:
                            EBP załatwiłby skodę tylko zabrakło jajec użytkownikom czt. pipy marudzą , a jak miał byc atak , to tylko gorzkie żale na forum.

Komentarz

• EBP
                              Drive
                              • 2012
                              • 49

bishop,
                              taka nasza narodowa mentalność

endryu,
                              TMT
                              A walczyłem troszkę bo uważam , że sprawa sprężyn do spory wał( nawet jest to dokładnie opisane w jednym piśmie do tajemniczej instytucji zamieszczone na tutejszym forum ). Ale rozumiem VAG , też bym położył laskę na użytkowników skody. Jesteśmy bandą biednych cieci , ktora się szeroko uśmiecha jak jest rżnięta w dupsko. Na szczęście największym problemem użytkowników octavi jest dobór opon zimowych o czym świadczy ilość wpisów w temacie oponek zimowych .

:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

Komentarz

• Tippo
                                L&K
                                • 2009
                                • 1349
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez schwung
                                Dziś zobaczyłem jak wygląda moja lekko obciążona Octavia. Bak pusty, w bagażniku 4 alufelki + opony. Czyli pewnie gdzieś koło 100kg. Mam low ridera...
                                Kup springi progresywne np KW. ja mialem akurat paiket na bezdroza i nawet przy zaladowniu na full przy wyjezdzie wakacyjnym ledwo siadlo Teram mam niski zawias z KW i mam tyl mniej wiecej tak jak twoj dociazony, ale sping progresywny wiec by go bardziej ugiac trza mocno dowalic, teraz w moim przypadku zaladowanie kolek zimowych a potem letnich do kufra, nawet nie bylo widac 1mm roznicy.

Komentarz

• Tatra
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 248
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

No to już się wyjaśniło. Mam mieć wstawione (dodane) sprężyny progresywne firmy MAD (w kolorze niebieskim).

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                  Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• schwung
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 15

Kup springi progresywne np KW.
                                    Póki co to auto nie ma jeszcze rok, więc w pierwszej kolejności na najbliższym przeglądzie im to wytknę...
                                    Octavia II L&K 1.8TSI DSG

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dzis u ojcta w tour 1.4 bez lpg wymienili. seryjnie siedziała 1 biała teraz ma 1biala 1 żółta. ojciec mowił że dużo wyżej aż dziwnie dla niego. zobaczymy czy obsiądą czy nie. zrobi sie test 3 osoby z tyłu jedna do bagaznika. na seryjnych przy 3 osobach na tylnej kanapie (3 kobiety 50-60kg) nadkola były równo z kołami.

[ Dodano: Sob 01 Gru, 12 19:32 ]
                                      zmierzyłem dziś u ojca po zmianie podnioslo sie o 1.5 cm ciekawe kiedy opadnie i do ilu
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• pietrek125
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 416
                                        • Octavia II combi (1Z5)

U mnie pomiar dokonano podczas przeglądu 22.10 w Emida Kraków i stwierdzili że jest na granicy, dopiero po przyciśnięciu gościa podał że wyszło 380mm (mój pomiar 360mm). Sprawa trwała ponad miesiąc , a to gość od zgłoszeń gwarancyjnych był na L4 to na szkoleniu itp itd, w końcu przyznano sprężyny BF, 30.11 dokonano wymiany, podczas odbioru usłyszałem tylko że jest w normie...mój pomiar to 385mm

Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
                                        CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.

Komentarz

• skoh
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 176

Z ciekawości zmierzyłem wczoraj naszego turka. Wynik 360mm tak więc kolejna rzecz do roboty w ramach gwarancji. :x

Komentarz

• termit886
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 261
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pietrek125
                                            mój pomiar to 385mm
                                            Obstawiam że za dwa tygodnie będziesz miał 380mm. Ja po dwóch tygodniach jazdy na tych springach zgłaszałem reklamację ponownie. Założyli mi spowrotem pierwotne sprężyny 1x biała + wspomagające i od lipca mam narazie spokój. Cały czas trzyma normę.

Komentarz

• EBP
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 49

Małe info dla kręcących noskiem , że wspomagające sprężynki nie są zajebiste (sam jestem ich przeciwnikiem) dzisiaj zapakowany sprzęt do nurkowania dla 2 osób jakieś +200kg , plus 5 osób na pokładzie i ani drgnęło . Więc finał w postaci wstawienia sprężyn MAD powinien nas raczej cieszyć. (Ale VAG i ASO to wiecie co są ....... załamane )

Komentarz

• Ceed1
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 461

No przestań 500-600 kg w samochodzie i według Ciebie "ani drgnęło"?

Komentarz

• tokolosz
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 519
                                                  • Volvo

Ja też mam problem ze sprężynami z tyłu i z amorami przód i tył. Sprężyny sprawdzone w aso i dokładnie mieszczą się na samym dole normy (nie pamiętam 260mm lub 270)- mam dwie białe kropki i jedną żółtą. Aso podpowiedziało mi, żeby pojeździć jeszcze rok bo tyle mam gwarancji i wymienić, lub jak mi się nie chce to na swój koszt wymienić na takie same 1400pln kosztują w aso 4 sprężyny :shock:.
                                                  na moje pytanie czy mogą zamontować sprężyny z pakietu sport lub z rsa odpowiedzieli, że tylko to co jest w serii mogą w aso zamontować zgodnie z vin samochodu i nic innego. Więc zamówiłem eibach pro kit i sam założę :szeroki_usmiech
                                                  Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
                                                  Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
                                                  Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
                                                  08' O2 Elegance Combi BKC
                                                  11' O2 fl Elegance Combi CDAA
                                                  99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• iFi
                                                    Elegance
                                                    • 2012
                                                    • 906

Zamieszczone przez tokolosz
                                                    Ja też mam problem ze sprężynami z tyłu i z amorami przód i tył. Sprężyny sprawdzone w aso i dokładnie mieszczą się na samym dole normy (nie pamiętam 260mm lub 270)- mam dwie białe kropki i jedną żółtą. Aso podpowiedziało mi, żeby pojeździć jeszcze rok bo tyle mam gwarancji i wymienić, lub jak mi się nie chce to na swój koszt wymienić na takie same 1400pln kosztują w aso 4 sprężyny :shock: .
                                                    Taaa... jasne, oni zawsze pierdzielą, żeby pojeździć bo ma się jeszcze dużo gwarancji... a później wymieniają na takie samo gówno, które po niecałym roku znów klęknie... Swoją drogą, jeśli jeździsz sporo, to pewnie poniżej normy zeszły by szybko? Masz koło zapasowe, bak był pełny benzyny? To często pomaga przekroczyć magiczną barierę...

Komentarz

Pracuję...